- 01.Honduras Maresol 100% Arabica 250g zrnková
- 02.Brasilia Cerrado 100% Arabica 250g zrnková
- 03.Honduras Maresol 100% Arabica 500g zrnková
- 04.Peru Chanchamayo 100% Arabica 500g zrnková
- 05.Brasilia Cerrado 100% Arabica 1000g zrnková
- 06.Peru Chanchamayo 100% Arabica 250g jemné (Espresso, český turek)
- 07.El Salvador Montserrat 100% Arabica 500g zrnková
- 08.Nicaragua Matagalpa 100% Arabica 500g zrnková
- 09.Směs Espresso Forte 80% Arabica, 20% Robusta 500g střední (Mokka)
- 10.Brasilia Cerrado 100% Arabica 500g zrnková
Jak na dobrou kávu
Káva
Ať už kupujete kávu v pražírně strýčka Toma nebo u jeho kamarádů z jiných pražíren, pravděpodobně nešlápnete vedle. Snažíme se nejen vybírat kvalitní kávu, ale také věnujeme velkou péči jejímu uskladnění, samozřejmě samotnému procesu pražení a následné expedici, tak, aby byla káva co nejdříve po upražení ve Vašem šálku. Vždy víte,
jakou kávu si kupujete.
Skladování
Kávové zrno velmi ochotně přijímá cizí pachy z toho důvodu bychom měli zajistit hermetičnost obalu. K tomuto účelu dobře poslouží např. různé dózy. V takovéto uzavřené dóze je dobré kávu uskladnit na nějaké chladnější místo, jelikož zrno obsahuje velké množství olejů, které na vzduchu postupně oxidují a káva ztrácí své vlastnosti. I proto je potřeba dbát na dobré skladování kávy. Lednička není ideálním místem pro kávu ani za předpokladu, že máte nádobu hermeticky uzavřenou, jelikož jakmile nádobu s kávou z lednice vyndáte, zkondenzuje na stěnách vlhkost, kterou pak káva absorbuje.
Mletí
Pokud jste si koupili dobrou kávu a pakliže jste si ji nenechali namlít přímo v pražírně, mletí je další stupínek, kterému byste měli ve snaze o přípravu dokonalého nápoje věnovat pozornost.
Kávu je dobré mlít těsně před přípravou nápoje, protože umletá káva oproti zrnkové ztrácí velmi rychle své aroma a připravujete se tak o značnou část požitku při pití tohoto lahodného nápoje. Nicméně i za předpokladu, že kávu melete těsně před přípravou, může Vám konečný výsledek pokazit právě samotný mlýnek.
Na co si dát pozor? V dnešní době je na trhu nepřeberné množství různých typů mlýnků. Při výběru je dobré dát přednost mlýnku, který má kónické mlecí kameny namísto tříštivých nožů. Rozdíl je v tom, že nože kávu neumelou, ale roztříští, nasekají. Káva je pak nejen namleta nerovnoměrně, což je problém především při přípravě espressa, kdy voda neprochází sítkem rovnoměrně, ale při takovém procesu mletí se káva pálí a opět přichází o podstastnou část svých chuťových i aromatických vlastností. Proto může být lepší volbou tradiční ruční mlýnek s kónickými mlecími kameny, než levná varianta elektrického mlýnku s noži.
Příprava kávy
Při přípravě kávy je důležité dbát zejména na hrubost mletí kávy, příslušný pro každý způsob přípravy. Platí, že čím déle se káva extrahuje tím by měla být namleta hruběji a naopak, čím kratší extrakce, tím jemnější mletí. Teplota vody a případně tlak (u některých způsobů přípravy) je také velice důležitým faktorem ovlivňující konečnou chuť nápoje. Postupně Vás na našich stránkách strýček Tom seznámí s jednotlivými druhy přípravy kávy, jelikož káva připravená různým způsobem má i různou chuť a můžete tedy objevovat její kouzlo experimentováním při přípravě.
Čistota je základ
Sice posledním, ale za to nejdůležitějším bodem, chcete - li si připravit opravdu dobrou kávu, je čistota. Jde zejména o pravidelné čistění a údržbu kávovaru a mlýnku.
Stejně jako kávovaru je třeba i údržbě a čištění mlýnku věnovat pravidelnou pozornost, jelikož v mlecím ustrojí i na povrchu násypky zůstavá díky množství olejů, které je v kávě obsaženo, jemný mastný film, který může postupem času žluknout, což se samozřejmě projeví i na výsledné chuti kávy. U mlýnku doporučujeme alespoň jednou týdně jemným štětečkem vymést zbytky staré kávy z částí ke kterým máme přístup. Násypku, pokud, je to možné omýt, případně alespoň otřít papírovou utěrkou. Pakliže je do mlýnku špatný přístup, jsou ke koupi i různé přípravky na pročištění mlecího mechanismu.
Pravidelné čistění a odvápňování kávovaru je důležité nejen z hlediska výsledné chuti kávy, ale také prodlužuje jeho životnost. Neodvápněný kávovar se déle ohřívá na provozní teplotu, při přípravě neudrží potřebnou teplotu ani tlak, čímž je ovlivněn proces extrakce, který má zásadní vliv na senzorické vlastnosti nápoje. Jelikož je v České Republice většina domácností napojena na zdroj tvrdé vody, je lépe provádět odvápnění častěji, případně použít filtry na změkčení vody a to především u přístrojů, které takový filtr nemá již integrovaný. Již brzy naleznete v naší nabídce i filtry na úpravu a změkčení vody.